Kinesitherapie

Wat is Kinesitherapie?

Kinesitherapie betekent letterlijk het behandelen door bewegen. De voornaamste doelstelling van de kinesitherapie is het behouden en verbeteren van de kwaliteit van bewegen. Dit gebeurt in een wetenschappelijke omkadering die gesteund wordt door medische evidentie.

De revalidatie gebeurt steeds in een samenwerkingsverband waarbij de kinesitherapeut enerzijds de behandeling opstart en anderzijds de patient aanleert hoe hij/zij best tot zo functioneel mogelijk bewegen komt.

Kinesitherapie werkt vooral binnen de curatieve zorg, waarbij we de patiënten moeten begeleiden naar een zo groot mogelijke zelfstandigheid na een trauma, ingreep,… De laatste jaren echter wordt meer en meer duidelijk dat we ook ons steentje kunnen bijdragen in de preventieve zorg. Denk maar aan obesitas, preventieve gangrevalidatie,… waarbij we door de patient zo actief mogelijk te houden complicaties en grotere medische kosten kunnen voorkomen. Algemeen mogen wij stellen dat de kinesitherapie vandaag, binnen de gezondheidszorg, een belangrijke bijdrage levert in de kostenbeperking voor ziekten en arbeidsongeschiktheid.

De kinesitherapie is een groot onderdeel van de gezondheidssector en verhoogt de kwaliteit van het leven van patiënten met acute en chronische klachten zowel binnen de eigen praktijk als binnen de thuissituatie van de patiënt, alsook in de ziekenhuizen en rusthuizen.


Toegepaste technieken

-       Zachte weefsel technieken

-       Mobilisaties

-       Oefentherapie

-       Taping

-       Stretchen

-       Advies

-       Lymfedrainage (basis)

-       Revalidatie na fractuur/heelkunde

-       Sportrevalidatie

 

Indicaties

De indicaties voor kinesitherapie zijn te talrijk om een volledige opsomming te geven.

Belangrijk te vermelden zijn:


- Nek – en rugklachten
- Alle gewrichtsklachten
- Instabiliteit
- Musculaire problematiek en letsels
- Hoofdpijn, migraine, whiplash
- Cardio-vasculaire aandoeningen
- Neurologische dysfuncties en tintelingen
- Sportletsels