Een woordje uitleg over osteopathie

De grondlegger van de osteopathie is Andrew Taylor Still (1828-1917). Hij was een Amerikaanse dokter die overtuigd was dat de negentiende eeuwse zorg aan patiënten uiterst inadequaat was. Uit zijn intense wil om die te verbeteren, is een innovatief systeem van diagnose en behandeling ontstaan die twee grote nadrukken omvat. De eerste nadruk ligt op het behandelen van fysieke klachten door het normaliseren van lichaamsstructuren via manipulatieve technieken.
De tweede nadruk ligt op de erkenning van het belang van mentaal, emotioneel goed te functioneren om 'gezond' te kunnen zijn. 
'Mens sana in corpore sano.' (J. Hulley)

Still's geloof in de natuurlijke genezingscapaciteiten van het mechanisch gecorrigeerde lichaam vormde de basis van zijn nieuwe filosofie. Hij gebruikte het beenderig skelet als referentiepunt voor het begrijpen van het pathologisch proces van klinische problemen.
Het was dus logisch voor hem om de naam 'osteopathy'  te gaan gebruiken als naam voor zijn nieuwe vorm van therapie. 'Osteopathy' bestaat uit twee woorden, osteo, wat bot betekent, en pathine, wat lijden betekent. Hij redeneerde dat het bot het uitgangspunt was van waaruit hij de oorzaak van pathologische condities aan het licht bracht, en dus combineerde hij 'osteo' met 'pathy', en verkreeg de term 'osteopathy'.

Still geloofde dat gezondheid de natuurlijke staat is van het menselijk lichaam.
In zijn woorden luidt dit als volgt: 'Wanneer alle delen van het menselijk lichaam in lijn zijn hebben we gezondheid. Wanneer dit niet zo is, hebben we ziekte'.
Ook was hij ervan overtuigd dat beweging een inherente kwaliteit van het leven zelf was, en dat een gebrek aan beweging niet bevorderlijk was voor zowel fysieke als mentale gezondheid. 'Leven is bewegen.'
Hij omschreef de taak van de osteopaat als het wegnemen van al wat vrije beweging in de weg staat.

De osteopaat spoort dus bewegingsbeperkingen van anatomische structuren op en past vervolgens een geïndividualiseerde manuele behandeling toe.

 

Toegepaste technieken

Vermits ons musculoskeletaal stelsel ons primair bewegingsapparaat is en ongeveer 75% van onze lichamelijke massa uitmaakt, hebben technieken die dit stelsel beïnvloeden een grote plaats in de osteopathie.

- Technieken op de gewrichten van het ganse skelet zoals onder andere de manipulatieve technieken volgens de methode van Hartman, mobilisatietechnieken, ...
- Technieken op de spieren, ligamenten en pezen zoals onder andere de 'Muscle energy' technieken volgens Mitchell, de 'Fascial-Ligamentous release' technieken, de 'Strain and counterstrain' technieken volgens Jones, de 'Facilitated positional release' technieken, ...                                

Maar de osteopaat tracht ook de beweeglijkheid van andere anatomische structuren te beïnvloeden zoals de organen, het zenuwstelsel, de bloedvaten en het lymfatisch systeem via specifieke technieken.

- Craniosacrale technieken: Dit zijn technieken die toegepast worden op de schedel, het heiligbeen en het staartbeen waarvan één van de effecten het tot rust brengen is van het centrale zenuwstelsel. Deze technieken zijn ook zeer belangrijk in de behandeling van zuigelingen en kleine kinderen.
- Viscerale manipulaties: Dit zijn technieken die direct of indirect de beweeglijkheid van organen beïnvloeden
.
- Lymfatische manipulatieve technieken:
Dit zijn technieken die het lymfevatenstelsel beïnvloeden (het lymfevatenstelsel speelt een belangrijke rol in het lichaam als drainage- en afweersysteem).

Vooral in de toepassing van deze drie laatst vernoemde techniekcategorieën onderscheidt osteopathie zich duidelijk van andere vormen van manuele geneeskunde zoals chiropraxie en kinesitherapie.

 

Indicaties (Met welke klachten of aandoeningen kan men terecht bij de osteopaat?):

Als volwassene kan men terecht bij de osteopaat voor onder andere:

- Rugklachten
- Hoofdpijn zoals migraine, spanningshoofdpijn, neuralgieën, ...
- Schouderpijn
- Nekpijn, whiplash en andere post-traumatische klachten
- Evenwichtsstoornissen, duizeligheid en oorsuizingen
- Uitstralende pijn in de ledematen
- Kaakgewrichtsklachten
- Tenniselleboog, Golferselleboog en andere peesontstekingen
- Spijsverteringsproblemen zoals maagpijn, zure oprispingen, stoelgangproblemen zoals constipatie of diarree, gebrek aan eetlust, ...
- Zwangerschap: voorbereiding op de bevalling, lage rugklachten, ischiaspijnen, pijn ter hoogte van het staartbeen, bekkeninstabiliteit, ...
- Controle na de bevalling
- Incontinentie, terugkerende blaasontstekingen, cyclusproblemen, vruchtbaarheidsproblemen zonder aanwijsbare oorzaak, ...
- Stressklachten
- Vermoeidheid, slaapproblemen, concentratieproblemen, angst, ...
- Ondersteuning bij artrose, artritis
- Alle nog niet vernoemde pijnklachten ter hoogte van spieren, pezen of gewrichten
- Preventieve controle

 

Als kind en baby kan men terecht bij de osteopaat voor onder andere:

Indicaties bij baby’s:
- Spijsverteringsproblemen: darmkrampen, reflux, moeilijke stoelgang, ...
- Huilbaby’s, onrust, ...
- Slaapproblemen
- Slik –en zuigproblemen
- Houdingsproblemen (voorkeurshouding van het hoofdje, congenitale torticollis (scheefhals), hoofdje steeds achterwaarts trekken)
- Asymmetrieën van de schedel of het aangezicht

Indicaties bij kinderen:
- Spijsverteringsproblemen: darmkrampen, moeilijke stoelgang, buikpijn, ...
- Als voorbereiding, begeleiding en nabehandeling bij orthodontie
- Concentratie- en leerproblemen
- Gedragsproblemen
- Hoofdpijn
- Slaapproblemen
- Nervositeit, angsten, ...
- Zindelijkheidsproblemen
- Scoliose
- Controle na val of trauma
- Rugklachten
- Hoofdpijn
- Schouderpijn
- Nekpijn
- Alle nog niet vernoemde pijnklachten ter hoogte van spieren, pezen of gewrichten


Opmerking: Osteopathie behandelt functionele problemen. Indien de oorzaak van uw probleem structureel is, wat betekent dat de lichaamsstructuren overmatig zijn beschadigd door trauma, ziekte of slijtage, is dit geen indicatie voor osteopathische behandeling en zal de osteopaat u doorverwijzen naar een arts voor verder onderzoek en behandeling.