Osteopathie Rommelaere

'Osteopathie Rommelaere' is een familiepraktijk voor osteopathie waarin Aurélie en Gauthier Rommelaere al jaren lang samenwerken.

 

Het verhaal over het ontstaan van de praktijk:

We zijn opgegroeid in een gezin dat volledig in het teken stond van de medische sector. Zowel grootvader als vader hebben de algemene geneeskunde uitgeoefend. Onze moeder werkte oorspronkelijk als kinesitherapeut. Jaren later ging ze osteopathie bijstuderen om haar patiënten nog beter te kunnen helpen. Door via de ouders in contact te komen met zowel osteopathie als klassieke geneeskunde, hebben we de sterke punten en tekortkomingen van beide disciplines kunnen ervaren.

Van kinds af werden we regelmatig osteopathisch behandeld. Hierdoor ontdekten we dat osteopathie een snelle en doeltreffende therapie is voor pijnbestrijding.
Maar we ondervonden ook dat dankzij preventieve osteopathische behandelingen, we veel minder kwetsbaar werden voor het optreden van blessures en pijnklachten. Osteopathie hielp ons dus altijd de klachten één stap voor te zijn om zo een goede levenskwaliteit te behouden.
 

We waren steeds onder de indruk van hoe therapeutische handen pijnlijke weefsels konden opsporen en behandelen. Het boeide ons dat handen in staat waren om als het ware een lichaam te 'lezen' als een boek en dat deze capaciteiten verworven konden worden door studie en herhaalde oefening.

Met deze basis startten we de studies voor osteopathie vol enthousiasme aan de 'International Academy of Osteopathy’ te Gent. De motivatie voor die keuze kwam uit de wil om mensen via osteopathie te helpen zoals we er zelf zo goed door geholpen zijn geweest. 

Nu we osteopaat zijn, leggen we voor onszelf de lat hoog om kwaliteitsvolle osteopathische zorg te verstrekken aan onze patiënten.

 

Wat er eigen is aan onze praktijk:

Vermits we twee osteopaten zijn die samenwerken, laat dit ons toe om een zeer doeltreffende osteopathische techniek toe te passen waarvoor vier handen noodzakelijk zijn.
Deze techniek met als doel de harmonisatie van de sacro-iliacale gewrichten (bekkengewrichten) is vaak een meerwaarde in de behandeling van onder andere lage rugpijn en ischias-pijn.

Dankzij onze samenwerking wordt er ook permanentie van zorgverstrekking aangeboden. Onze vakanties worden altijd genomen op van elkaar verschillende periodes, zodat de patiënt met acute klachten zo goed als nooit geconfronteerd wordt met een gesloten praktijk.
Als u ons echter in het weekend of op feestdagen niet kan bereiken, dan verwijzen we jullie naar de wachtdienst osteopathie (Telefoonnummer: 0476 42 46 86).

Bovendien is het mogelijk binnen onze praktijk dankzij onze samenwerking om twee gerelateerde personen gelijktijdig te behandelen, wat heel wat tijd kan uitsparen.   

Naast osteopathie, passen wij ook myofasciale therapie toe in onze praktijk. De combinatie tussen osteopathie en myofasciale therapie geeft vaak betere resultaten dan elke van deze therapieën afzonderlijk.

 

Onze werkwijze:

Als therapeut zullen we allereerst een uitgebreid gesprek met u voeren betreffende uw voorgeschiedenis en uw klachten. Dit is een belangrijk onderdeel dat dient als basisinformatie om nadien op zoek te gaan naar de primaire oorzaak van uw klacht. Sommige vragen kunnen in eerste instantie niet gerelateerd lijken aan uw symptomen. Achteraf blijkt echter vaak dat de antwoorden op deze vragen belangrijk zijn om ons een algemeen beeld te kunnen vormen van uw probleem.
Indien u over beeldvormend materiaal beschikt (radiografieën, MRI, CT-scan, echografieën, electromyografie, osteodensitometrie, …) is het aangeraden om deze bij uw eerste consultatie mee te nemen.

Nadien volgt een manueel onderzoek van het lichaam, met als voornaamste doel de mechanische bewegingsbeperkingen te vinden die uw klachten zouden kunnen verklaren. Wij leggen de nadruk op de holistische benadering van uw lichaam wat wil zeggen dat we dus niet enkel de plaats van uw klacht zullen onderzoeken en behandelen, maar altijd het volledige lichaam nakijken.
Daarna volgt de behandeling. Een behandeling duurt ongeveer 45 minuten.

Na de behandeling proberen we de patiënt nog nuttig advies mee te geven:
- Aandacht voor het bijsturen van bepaalde nefaste houdingen die vaak werkgebonden zijn (positie achter de computer, zithouding in de wagen, ...)
- Rugscholing bij patiënten die dagelijks fysisch werk verrichten (verplegend personeel, mensen die dagelijks heffen en tillen zoals bouwvakkers, ...)
- Voedingsadvies
- Bewegingsadvies (stretching, spierversterkende oefeningen, advies naar een sport die gunstig zou kunnen zijn om het probleem positief te beïnvloeden)