Historische achtergrond

De grondlegger van de osteopathie is Andrew Taylor Still (1828-1917). Hij was een Amerikaanse dokter die overtuigd was dat de negentiende eeuwse zorg aan patiënten uiterst inadequaat was. Uit zijn intense wil om die te verbeteren, is een innovatief systeem van diagnose en behandeling ontstaan die twee grote nadrukken omvat. De eerste nadruk ligt op het behandelen van fysieke klachten door het normaliseren van lichaamsstructuren via manipulatieve technieken.
De tweede nadruk ligt op de erkenning van het belang van mentaal, emotioneel goed te functioneren om 'gezond' te kunnen zijn. 
'Mens sana in corpore sano.' (J. Hulley)

Still's geloof in de natuurlijke genezingscapaciteiten van het mechanisch gecorrigeerde lichaam vormde de basis van zijn nieuwe filosofie. Hij gebruikte het beenderig skelet als referentiepunt voor het begrijpen van het pathologisch proces van klinische problemen.
Het was dus logisch voor hem om de naam 'osteopathy'  te gaan gebruiken als naam voor zijn nieuwe vorm van therapie. 'Osteopathy' bestaat uit twee woorden, osteo, wat bot betekent, en pathine, wat lijden betekent. Hij redeneerde dat het bot het uitgangspunt was 
orologi replica svizzeri italia van waaruit hij de oorzaak van pathologische condities aan het licht bracht, en dus combineerde hij 'osteo' met 'pathy', en verkreeg de term 'osteopathy'.

Still geloofde dat gezondheid de natuurlijke staat is van het menselijk lichaam.
In zijn woorden luidt dit als volgt: 'Wanneer alle delen van het menselijk lichaam in lijn zijn hebben we gezondheid. Wanneer dit niet zo is, hebben we ziekte'.
Ook was hij ervan overtuigd dat beweging een inherente kwaliteit van het leven zelf was, en dat een gebrek aan beweging niet bevorderlijk was voor zowel fysieke als mentale gezondheid. 'Leven is bewegen.'
Hij omschreef de taak van de osteopaat als het wegnemen van al wat vrije beweging in de weg staat.

De osteopaat spoort dus bewegingsbeperkingen van anatomische structuren op en past vervolgens een geïndividualiseerde manuele behandeling toe.